Krisen i Zimbabwe skärps efter Tsvangirais avhopp

Zimbabwes oppositionsledare Morgan Tsvangirai har fem dagar före den avgörande valomgången i presidentvalet beslutat att hoppa av valet, i protest mot den sittande presidenten Robert Mugabes manipulationer och våldstaktik.

Ledningen för oppositionspartiet MDC (Movement for Democratic Change, Rörelsen för demokratisk förändring) tog det formella beslutet att dra sig ur den andra valomgången och vad man kallade för ett ”våldsamt, olagligt bluffval”. Under de senaste veckorna har miliser kontrollerade av Robert Mugabes parti Zanu-PF drivit en terrorvåg över landet, som krävt minst 100 dödsoffer bland oppositionens sympatisörer. Hundratals har våldtagits, misshandlats och förföljts.

”Mugabe har förklarat krig och vi vill inte vara en del av det kriget”, sade Tsvangirai i ett uttalande.

Enligt oppositionspartiet patrullerar arméhelikoptrar över huvudstaden Harare och den näst största staden Bulawayo. MDC hävdade att Zimbabwe i praktiken var under militärstyre.

De brittiska, franska och amerikanska regeringarna svarade omedelbart med fördömanden av valsammanbrottet och Robert Mugabes regim. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon kallade situationen i Zimbabwe ”djupt oroande” och FN:s säkerhetsråd har kallats in för att diskutera krisen vid ett extrasammanträde.

MDC:s och Morgan Tsvangirais beslut att dra sig ur valet lägger nästa initiativ i Robert Mugabes händer. Zimbabwes 84-årige president kan inställa valet och låta valkommissionen ta beslutet att oppositionsledarens avhopp innebär att den sittande presidenten automatiskt har vunnit. Det finns uppenbara fördelar för Zanu-PF i att inte genomföra den andra valomgången. Trots skrämselkampanjen mot oppositionen är det inte säkert att Tsvangirais och oppositionens samlade försprång har utplånats under den långa mellantiden efter den första valomgången.

Ett alternativ för Mugabe är att genomföra den andra valomgången, med oppositionen frånvarande. Om Zanu-PF tror att terrorkampanjen har givit tillräckligt resultat, så att valet blir en seger för Mugabe, skulle det åtminstone på ytan återge hans regim ett sken av legitimitet.

MDC, som efter den första valomgången har majoritet i parlamentet, kan försöka ta den politiska kampen in i den lagstiftande församlingen. Mugabe kan knappast bilda en regering med bara Zanu-PF, när oppositionen har majoritet i parlamentet.
To the top