Ny valomgång i Zimbabwe 27 juni

Zimbabwe förbereder sig för den andra omgången i presidentvalet med ett avgörande mellan den sittande presidenten Robert Mugabe och oppositionsledaren Morgan Tsvangirai.

Den första valomgången i mars var relativt fredlig, men stämningen i Zimbabwe har skiftat sedan dess. Morgan Tsvangirai fick fler röster än Robert Mugabe i den första valomgången och oppositionen anklagar regimen för att sedan dess ha begått systematiska angrepp med målet att garantera en valseger för den sittande presidenten.

Bland annat tack vare intensiv internationell uppmärksamhet blev valet den 29 mars ett av de mest fredliga sedan oppositionspartiet MDC blev den ledande utmanaren mot Robert Mugabe i slutet av 1990-talet. I den första valomgången fick oppositionens kandidater driva sin kampanj i hela landet, men det har nu ändrats. Det är fortfarande oklart hur korrekt resultatet från den första valomgången var. Enligt MDC:s egna uppskattningar fick Tsvangirai 50,3 procent av rösterna och en majoritet över Robert Mugabe.

MDC anklagade också regeringen för att ha haft tusentals ”döda själar”, personer som dött eller flyttat, i röstlängderna.

Den stora frågan inför andra valomgången är om det blir ett mindre rättvist val den här gången. Risken är stor att valet blir mer orättvist och det är tydligt att stämningarna förändrades av beskedet att Mugabe inte vann den första valomgången. Det har kommit mängder av trovärdiga rapporter om att oppositionens aktivister har angripits av regeringspartiet ZANU-PF:s miliser.

Morgan Tsvangirai är favorit i valet efter att ha segrat i den första valomgången. Robert Mugabe har lett Zimbabwe sedan 1980, i nästan 30 år och många zimbabiwer kan inte föreställa sig landet med en annan ledare. Hans förlust i den första valomgången betyder att han har förlorat sin aura av oövervinnelighet, vilket kan förmå många att våga rösta mot honom. Det är oklart hur de drygt åtta procent som röstade för den oberoende kandidaten Simba Makoni i den första omgången kommer att lägga sina röster nu. Makoni har rötter i ZANU-PF, men bröt nyligen med regeringspartiet.

Robert Mugabe och regeringspartiet är nycklar till valet. Om Mugabe har bestämt sig för att med alla medel klamra sig fast vid makten, finns risken att han släpper lös partiets miliser och med våld hindrar ett fritt val. Omfattande valfusk är också en möjlighet i ett land där regeringen kontrollerar hela valprocessen och oppositionen har mycket begränsat inflytande.

Europa har begränsat inflytande på Robert Mugabe, som anklagar den gamla kolonialmakten Storbritannien för att leda en komplott mot honom. Den enda stat med visst inflytande i Zimbabwe är Sydafrika, men president Thabo Mbeki har gamla relationer till Mugabe. Förhoppningen är att sydafrikanskt inflytande kan minska våldsamheterna före omvalet.

To the top