Nelson Mandelas unika ledarskap

Sten Rylander talar om sin nya bok på NAI 27 mars


Sten Rylander har 30 års erfarenhet av södra Afrika och har bland annat varit ambassadör i fyra afrikanska länder. Nu är han aktuell med en ny bok om Nelson Mandela och den 27 mars föreläser Sten Rylander om boken på Nordiska Afrikainstitutet.

Varför skrev du en bok om Nelson Mandela? 
Vid ett tillfälle var jag gäst i radioprogrammet Studio Ett och berättade om mina möten med Nelson Mandela. Efteråt bad min förlagschef att skriva en bok om Mandelas liv och politiska gärning. Även om namnet Nelson Mandela är väl känt så behöver en bredare allmänhet få kunskap om både hans liv och om hans unika ledarskap.

På vilket sätt är Mandelas ledaregenskaper unika?
Trots 27 år i fängelse hade Nelson Mandela en fortsatt enveten och obruten tro på grundläggande demokratiska värden. Det som gör Mandela speciell i dagens värld är andra kännetecken, som ofta saknas hos andra internationella ledare; ödmjukheten, toleransen, den elektrifierande kraften att inspirera andra till positiva tankar och gärningar, förmågan att lyssna även på politiska motståndare, förmågan att förlåta, att vända blad och gå vidare mot det som betyder mer i det långa tidsperspektivet. Här finner vi nyckeln till det som kallas för Madiba Magic efter Mandelas klannamn Madiba.

Lever hans ledarskapsfilosofi kvar i dagens Sydafrika?  
Arvet efter Nelson Mandelas ledarskap och allt annat positivt som han stått för lever vidare och förvaltas av de institutioner han byggde upp i samband med pensioneringen, främst Nelson Mandela Foundation och Nelson Mandela Children´s Fund.

To the top