NAI-forskare bakom Mankell-historia

Författaren Henning Mankell har just kommit ut med sin 43:e roman ”Minnet av en smutsig ängel”. Idén till boken fick Mankell under ett samtal med NAIs forskare Tor Sellström i Mocambiques huvudstad Maputo för över femton år sedan. Av en slump hade Sellström hittat uppgifter om den svenska bordellägaren ”Kitty” Lindström (bokens Hanna Renström) i 1800-talets Lourenco Marques (nuvarande Maputo) när han gick igenom koloniala arkiv.

Tor Sellström, som under två decennier var biståndsarbetare i södra Afrika, fick i slutet av 70-talet veta att han hade släkt i Swaziland, ättlingar till sjömannen Robert Arvid Sellström. Så väcktes hans intresse för att leta svenska namn i de koloniala arkiven.

– ”Kitty” Lindström stod som ägare av en restaurang med biljard, vilket är en omskrivning för en bordell. Kundunderlaget kan antas ha utgjorts av besättningarna på de många norska, svenska och danska fartyg – omkring två i veckan – som lade till i Lourenco Marques, säger Tor Sellström som skrivit om de tidiga svenska kontakterna med Portugisiska Östafrika i boken ”Sweden and National Liberation in Southern Africa”.

– Det här visar ju att forskning kan leda till så mycket, i det här fallet litteratur. Väldigt roligt! säger Tor Sellström.            

Det här är inte första gången Tor Sellström försett Henning Mankell med underlag till historier. Boken Vindens son (2000) handlar om en undernärd bushmanpojke, från det som i dag är Namibia, som på 1870-talet adopteras av en svensk insektsforskare och tas med till Sverige där pojken snart dör.

– Insektsforskaren fanns på riktigt och hette Gustaf de Vylder. Han var farfars bror till min vän nationalekonomen Stefan de Vylder. Jag tyckte att historien var väldigt intressant och berättade om den för Henning, som nappade, säger Tor Sellström.

Mattias Sköld

To the top