Upp genom mörkret / Ngugi wa Thiong'o

Upp genom mörkret / Ngugi wa Thiong'o
Översättning: Jan Ristarp
Org. titel: Weep not, child.
Malmö : Corona, 1981 - 141 s.

OMDÖME 1:
"Boken följer Njoroge och hans familjs liv under Mau Mau-upprorets tid. Njoroge går i skolan och hans bröder och far ansluter sig till frihetskämparna. Relationer mellan byborna ändras snabbt, vem är vän och vem är fiende?

Boken skildrar en viktig epok av Kenyas historia, det är lätt att få förståelse för hur livet såg ut då, eftersom det utgår från den unge Njoroges perspektiv. Stilen är väldigt enkel och samtidigt vacker. Jag kom snabbt in i boken och den var lagom lång för att jag inte skulle tappa intresset.

Boken behandlar inte bara den politiska situationen, utan också kvinnornas och barnens. Det är ett väldigt patriarkalt samhälle som förminskar kvinnornas intellekt som beskrivs. Överlag tycker jag att boken var intresseväckande och välskriven, den behandlande många intressanta ämnen på samma gång utan att bli rörig. Det kändes bildande att läsa en bok av Kenyas största författare."

Omdömet skrevs av en elev i klass Smip 3 (06-07), Rosendahlsgymnasiet, Uppsala, januari 2007.


OMDÖME 2:
"Boken utspelas under den tid då mau mau upproret pågick i Kenya. Det var oroliga tider för kenyanerna och även kolonialisterna som var rädda att förlora sitt imperium och gjorde allt för att förhindra det. Genom boken får man följa Njoroge som drömmer om att få fullfölja sin utbildning för att kunna hjälpa sitt land. Hans familj och hela hans by får lida mycket under upprorets tid.

Boken blir mycket intressant att läsa då man får en person att följa genom hela berättlesen. Man får mer förståelse för hur lokalbefolkningen blev behandlade och hur dom kände det när dom fortfarande var ockuperade av Storbritannien. Det rådde mycket ilska för den orättvisa behandlingen, för att de inte fick äga sin jord som hade tillhört deras förfäder och för de regler som sattes upp som de inte hade något som helst att säga till om. Boken beskriver deras förtvivlan och viljestyrka att göra något åt problemet otroligt bra.
Det hopp som Njoroge har inför framtiden gör att trots den negativa handlingen som boken har så är det fortfarande en bok full av hopp, gemenskap och framtidstro."

Omdömet skrevs av en elev i klass Smip 3 (06-07), Rosendahlsgymnasiet, Uppsala, januari 2007.

To the top