The Mzungu boy / Meja Mwangi

The Mzungu boy / Meja Mwangi
Toronto : House of Anansi Press, 2006. - 150 s.

"Man behöver inte vara intresserad av Kenya för att tycka om denna bok. Trots det ringa antalet sidor lyckas författaren få mig att lära känna bokens huvudkaraktärer och deras omgivning.

Att låta boken handla om två unga pojkar från helt skilda miljöer känns som ett genialiskt drag. De båda barnen hanterar skillnaderna som råder dem emellan med en naiv nyfikenhet. Detta gör handlingen än mer intressant eftersom den problematik som råder under den tid boken utspelar sig, det vill säga grovt utnyttjande av afrikansk arbetskraft och det begynnande mau mau- upproret, ses ur ett nytt perspektiv.

Det är spännande att följa hur de två pojkarna lär sig och förundras över varandras vanor och kultur. Pojkarna börjar dock att mer och mer ifrågasätta det system som gör att deras uppväxt ser så olika ut.

Bokens budskap känns genuint just därför att det handlar om två unga pojkar som genom sin vänskap kommer till insikt om hur fel samhället är utformat och hur orättvist livet är. Trots att idén med en udda vänskap som håller mot alla odds är väl beprövad känns bokens tema inte gammalt. The Mzungu boy är skriven på lättläst engelska, något som gör att den kan rekommenderas även för yngre läsare. Handlingen är spännande, oavsett ålder, men ju äldre man är desto mer kan man få ut av bilden av den problematik som presenteras."

Omdömet skrevs av en elev i klass Smip 3 (06-07), Rosendahlsgymnasiet, Uppsala, januari 2007.

To the top