The last plague / Meja Mwangi

The last plague / Meja Mwangi
Nairobi :  East African Educational Publishers, 2000 - 449 s

"Bokens titel syftar på HIV/AIDS epidemin som sprider sig som en löpeld genom Afrika och speciellt genom Kenya vilket boken handlar om. Man får följa en kvinnas kamp i en liten by någonstans i Kenya med att bekämpa epidemin. Hon heter Janet men är mer känd som 'kondomkvinnan' i byn Crossroads. Byn är extremt hårt drabbad av sjukdomen och en gång om dagen går ett begravningståg genom byn för att begrava de döda. Men lika hårt drbbad som byn är, lika hög är också ignoransen. Man vägrar erkänna att ens man, syster, mamma osv. dog av AIDS. Den allmänna uppfattningen är även den att det som sker det sker av Guds vilja, och Gud är ingenting man kan kämpa emot.

Jag tycker att boken otrolig bra omringar de största problemen gällande den stora spridningen av HIV och AIDS. Den tar upp den otroliga kamp många människor kämpar varje dag mot ignorans, okunnighet, religion och tradition.
Det är svårt att känna något hopp när man läser en sådan här bok men man får en klar inblick i problemet och detta är absolut en bok jag tycker alla bör läsa speciellt vi i väst som 'inte förstår varför människor inte vill testa sig'. Lösningen till problemet ligger djupt nere bland traditioner, tabu och okunnighet vilket denna bok tydligt åskådliggör.
Boken var inte svårt att läsa, den var lätt att ta till sig men den berörde desto mer. Därför anser jag att det var läsvärd bok."

Omdömet skrevs av en elev i klass Smip 3 (06-07), Rosendahlsgymnasiet, Uppsala, januari 2007.

To the top