My mother's confession / Wairimu K. Gitau

My mother's confession / Wairimu K. Gitau
Nairobi :  Wairimu wa Kibugi, 1997 - 243 s.

Den här boken handlar om Benina. Hon är en ung kvinna som just har flyttat från Mombasa till Nairobi för att få jobb. Hon är välutbildad och får jobb som receptionist och börjar ett helt nytt liv i storstaden. En stor förändring i hennes liv, förutom att hon inte hela tiden har sin familj och släkt omkring sig, är att hon blir vän med många som inte tillhör hennes folkgrupp.

Man märker hur mycket folkgrupperna betyder för kenyaner. Benina är Taita och det är en stor del av hennes identitet. Hennes nya vänner är Kikuyu. Beninas moster har alltid nedlåtande sagt "du är precis som din sort" och hon förstår inte detta förrän hennes mamma erkänner att Beninas riktiga far faktiskt var Kikuyu och att hon alltså är hälften Kikuyu. Det blir en stor chock och samtidigt visar det sig att Benina och hennes bästa vän Lucy är halvsyskon. Beninas föräldrar kunde eller ville inte gifta sig, för att de kom från olika folkgrupper. Efter att Benina har blivit lämnad av den man hon var förlovad med bestämmer hon sig för att leta efter en man som är Kikuyu istället, för att, som hon säger "prova den delen av sitt blod".

Men Benina är några år över 20, och har man inte gift sig då, är man liksom över... Hon blir desperat och tror nästan att hon är tvungen att ta vem som helst innan folk börjar se konstigt på henne. Muchemi är gift med Lilian, en av hennes bästa vänner, och börjar besöka henne i smyg. Han är äldre än hon och mycket rik. Han och hans fru har inte lyckats få några egna barn. Muchemi besöker henne länge och mycket och hjälper henne med en massa saker fast hon protesterar. Hon säger åt honom att gå ut ur hennes hus eftersom han redan är gift, men han berättar att han vill att hon ska bli hans andra hustru. "Förstår du inte att du vill förstöra mitt liv", säger hon, men han verkar inte förstå det alls, och säger bara att han älskar henne. Hon fäster sig mer och mer vid honom och till slut blir hon gravid, och då finns det inte någon återvändo. De måste gifta sig.

Den här boken är väldigt enkelt skriven, med många smådetaljer. Bokens huvudtema är de många problem som en ung medelklasskvinna kan ha i storstaden. Det är intressant, tycker jag, att folkgrupperna verkar betyda så mycket för vem man gifter sig med och umgås med. Man får en bra bild av problematiken med unga kvinnor som nästan tvingas till att bli en rik och äldre mans andra hustru, och även om jag blir irriterad och tycker att Benina borde kunnat säga ifrån bättre när Muchemi besökte henne, förstår jag ändå någonstans att hon inte skulle kunnat det. Det är hennes önskan att bli älskad och accepterad av samhället och pengarna hon skulle behöva som lockar henne. Samtidigt har hon fortfarande bilden av att man inte säger emot en man, och hon underordnar sig helt, trots att hon nu har börjat ett mycket modernare liv än det hon levde i sin barndom, och trots att hon annars är självförsörjande och självständig.

De tankar jag får efter den här boken är att det verkar vara svårare än man kan tro att ändra på gamla traditioner och förtryck. Det räcker tydligen inte bara med att ändra människors förutsättningar och möjligheter. Man måste också ändra deras tankesätt. Och man får vara beredd på att det kan ta lång tid.

Omdömet skrevs av en elev i klass Smip 3 (06-07), Rosendahlsgymnasiet, Uppsala, januari 2007.

To the top