Matigari / Ngugi wa Thiong'

Matigari / Ngugi wa Thiong'o
London : Heinemann, 1989 - 175 s.

"Boken handlar om en man vid namn Matigari och senare också hans två följeslagare. Han återvänder, efter lång tid, från djungeln där han under många år kämpat mot bosättaren Williams och hans kompanjon Boy. Matigari arbetade för dem på ett stort gods där han slaviskt tvingades att arbeta, till slut var han tvungen att göra upp med dem.

Romanen är mycket intressant, främst på grund av sättet den speglar det Kenyanska samhället. Kenyanernas syn på de forna kolonisatörerna, deras styre och sedan den egna regeringen framkommer tydlig. De samhällspolitiska frågorna är i centrum, fast handlingen inte utgörs av dem. Rättvisa, korruption och yttrandefriheten är bara några få av de frågor som tas upp.

Berättarstilen är karakteristisk. I romanen blandas verkligheten med influenser från den kenyanska sagotraditionen med övernaturliga krafter och legender. Det finns även en tvetydighet i texten, personer och grupper kan symbolisera olika samhälleliga och historiska aktörer.

En lagom roman, som ökar förståelsen för den politiska och samhälleliga situationen i landet. Matigari kan vara intressant också att analysera djupare, men läsupplevelsen i sig var inte den mest överväldigande."

Omdömet skrevs av en elev i klass Smip 3 (06-07), Rosendahlsgymnasiet, Uppsala, januari 2007.

To the top