I refuse to die : my journey for freedom / Koigi wa Wamwere

I refuse to die : my journey for freedom / Koigi wa Wamwere
New York :  Seven Stories Press, c2002. - 368 p.

"I självbiografisk form berättar Koigi wa Wamwere, en av, om inte den mest kända politiska fången i det nutida Kenya, om landets historia. Om kolonisationens grymheter och orättvisor berättar han och beskriver hur hans liv började på ett brittiskägt plantage, ute på fältet där hans mor tvingades föda honom, arbetande till sista stund. Och fortsätter med berättelser som vittnar om brutalitetens fortsättning i det självständiga Kenya, han visar på att förtrycket är lika stort vare sig förtryckaren är vit eller svart.
Han berättar poetiskt med invävda dikter, ordspråk och sånger från den urgamla Gikuyukulturen.

Koigis liv är en kamp utan slut, mot fattigdom, förtryck och etnisk diskriminering, för jämlikhet, demokrati och frihet.
Tretton år i fängelse, med brutalitet och tortyr ständigt närvarande lyckades inte knäcka Koigi och hans tro på ett rättvist Kenya, varje gång han blev frisläppt fortsatte han precis som förut.

Du måste vara modig om du läser boken I refuse to die, för när det är gjort finns det ingen återvändo, det går inte bara stänga boken så som man oftast gör med obehagliga nyhetssändningar från krigsdrabbade områden.

Nej, Koigi håller dig i ett fast grepp och mellan raderna kan du läsa:
Nu när du vet hur det är, kan du inte längre låtsas som ingenting, du måste agera för att förändra.

Och visst är det skrämmande, men det är en tröst att veta att det finns några modiga människor som inte ger upp även om det verkar mörkt, det finns de som vägrar att dö."

Omdömet skrevs av en elev i klass Smip 3 (06-07), Rosendahlsgymnasiet, Uppsala, januari 2007.

To the top